Från tidsfördriv till världssport

Välkommen till sidan om basket och andra bollsporter. Basket är en gammal form av bollsport, och den kommer ursprungligen från USA, även om man har hittat spår som tyder på att det fanns ett liknande spel i Mexiko på 1100-talet.

Basket uppfanns av en idrottslärare som tränade elever i amerikansk fotboll och det sägs att han tog fram denna nya bollsport för att eleverna skulle ha något att spela på vinterhalvåret och hålla sig i form mellan säsongerna. Året var 1891 och de första basketbollskorgarna var egentligen stora fruktkorgar och för varje mål fick någon klättra upp och hämta bollen, vilket för övrigt var en vanlig fotboll. Den första matchen spelades 1892 mellan lärare och elever på skolan och tre år senare gick den första matchen mellan två college av stapel. Idag är sporten väl utbredd och är en av världens största idrotter.

Det finns en uppsjö av andra bollsporter, varav fotboll kan sägas vara den största. Många är en lagsport, men en hel del spelas med en eller två man. Man kan spela med rack eller klubba, bollen kan vara pytteliten eller avlång, men något de alla har gemensamt är att det finns en boll och att man antingen gör mål eller ska få poäng. Tiden är begränsad och reglerna är strikta.

Det är även väldigt populärt att spela eller betta på olika sporter. Fotboll har alltid varit väldigt populärt att spela på och är det fortfarande, men även andra sporter har stigit i popularitet. Tack vare internet är det idag väldigt enkelt att spela på i stort sett vilken sport som helst.